Samarbeidsorgan for lærebedrifter (opplæringskontor)
Lærebedrifter kan velge å avtale at et samarbeidsorgan for lærebedrifter inngår lærekontrakt eller mottar tilskudd på deres vegne. Det forutsetter at samarbeidsorganet er godkjent.
Regelverket
Opplæringsloven § 7-12 Samarbeidsorgan for lærebedrifter (opplæringskontor)
Opplæringsforskriften § 6-17 Samarbeidsorgan for lærebedrifter, § 6-18 Krav til samarbeidsorgan for lærebedrifter og § 6-19 Rapportering og tap av godkjenning
Hva er et samarbeidsorgan for lærebedrifter?
Hvis en lærebedrift ønsker det, kan den avtale at et samarbeidsorgan for lærebedrifter (opplæringskontor) utfører oppgaver for dem.
Dersom en lærebedrift er tilknyttet et godkjent samarbeidsorgan for lærebedrifter, kan bedriften også avtale at samarbeidsorganet inngår kontrakt om opplæring og mottar tilskudd på bedriftens vegne. Dette står i opplæringsloven § 7-12. Forutsetningen er at fylkeskommunen har godkjent samarbeidsorganet etter opplæringsloven § 7-2 og § 7-8.
Et samarbeidsorgan kan også etter avtale bistå lærebedriften med andre oppgaver. Dette står i opplæringsforskriften § 6-17. Dette kan eksempelvis være gjennomføring av obligatoriske kurs lærlingene må ta for å kunne melde seg til fagprøven, og administrative oppgaver knyttet til opplæringen.
Samarbeidsorganet har da ansvar overfor lærebedriften de har kontrakt med, mens lærebedriften beholder ansvaret for opplæringen og arbeidsforholdet til kandidaten. Samarbeidsorgan for lærebedrifter kan også etter avtale bistå fylkeskommuner.
Aktører som ikke er godkjent som samarbeidsorgan kan bistå lærebedriften med andre oppgaver, men disse kan ikke motta tilskudd eller inngå lærekontrakt på vegne av lærebedriften.
Samarbeidsorgan for lærebedrifter må ikke forveksles med samarbeidene lærebedrifter. Samarbeidende lærebedrifter er to godkjente lærebedrifter som har valgt å samarbeide om opplæringen til en kandidat. Du kan lese mer om regelverket for samarbeidende lærebedrifter i opplæringsforskriften § 6-14.
Hvem skal godkjenne samarbeidsorgan for lærebedrifter?
Det er fylkeskommunen som skal godkjenne samarbeidsorganet. Dette står i opplæringsforskriften § 6-18. Dette innebærer at det er fylkeskommunen der samarbeidsorganet for lærebedrifter ligger som skal godkjenne samarbeidsorganet også i de tilfellene hvor samarbeidsorganet skal bistå lærebedrifter i et annet fylke.
Hvilke krav stilles det til samarbeidsorganet?
Må ha vedtekter og være registrert i enhetsregisteret
For å få godkjenning må samarbeidsorganet ha vedtekter og være registrert i enhetsregisteret. Som et minimum må samarbeidsorganets vedtekter definere et relevant formål.
Dette kan for eksempel være å bidra til økt kvalitet i fag- og yrkesopplæringen, eller bistå lærebedriften med konkrete oppgaver. Rene kommersielle formål vil typisk falle utenfor.
Må ha et styre
Alle samarbeidsorgan for lærebedrifter skal ha et styre. Det stilles også noen minimumskrav til hvem som må være representert.
Styret til samarbeidsorganet skal ha minst en representant for arbeidsgiver, og minst en representant for arbeidstakerne. I tillegg skal styret ha minst en representant for elever, lærlinger, praksisbrevkandidater eller lærekandidater. Dette står i opplæringsforskriften § 6-18.
Kravene i forskriften er minimumskrav, og det er derfor ikke noe i veien for å oppnevne flere representanter for en eller flere av disse gruppene.
Hvem som kan velge eller utpeke representantene, og hvordan de velges, vil avhenge av samarbeidsorganets organisasjonsform. Dersom et samarbeidsorgan eksempelvis er organisert som et aksjeselskap, vil aksjeloven og representasjonsforskriften gjelde for dette samarbeidsorganet.
Når ikke annet følger av selskapsrettslige regler eller spesiallovgivning, følger det av ordlyden at vedkommende må være en «representant» for arbeidstakerne og lærlingene.
I dette ligger det et krav om å være en representant for den aktuelle gruppen som helhet, og ikke bare en som styret selv peker ut. Utvelgelsen kan for eksempel skje gjennom at representanten velges av og blant de ansatte (eller lærlingene) i medlemsbedriftene. Ansatt og arbeidsgiverrepresentant kan ikke være samme person.
Må være vurdert av yrkesopplæringsnemda
For å få godkjenning av fylkeskommunen må et samarbeidsorgan også være vurdert av yrkesopplæringsnemnda, som må mene at samarbeidsorganet bidrar til å sikre kvaliteten i opplæringen.
Dette er en skjønnsmessig vurdering som må ses i sammenheng med oppgavene til yrkesopplæringsnemnda som er utdypet i opplæringsforskriften § 6-23.
Kravet om at samarbeidsorganet skal bidra til å sikre kvaliteten i opplæringen, er ment å sikre at samarbeidsorganet har kompetanse på et nivå yrkesopplæringsnemnda mener er tilstrekkelig for de oppgavene samarbeidsorganet skal utføre.
Hvilken fylkeskommune skal godkjenne kontrakt om opplæring når en lærebedrift er tilknyttet et samarbeidsorgan som ligger i en annen fylkeskommune?
Ettersom det er lærebedriften som har ansvaret for opplæringen etter opplæringsloven § 7-6, er det fylkeskommunen der lærebedriften ligger som skal godkjenne kontrakt om opplæring.
Når fylkeskommunen godkjenner kontrakten, må de også undersøke om lærebedriften er tilknyttet et samarbeidsorgan og om det er inngått avtale om at samarbeidsorganet skal motta tilskudd etter opplæringsloven § 7-12. Dersom det er inngått en slik avtale, skal fylkeskommunen utbetale tilskuddet til samarbeidsorganet.
Dersom samarbeidsorganet skal inngå kontrakt om opplæring på vegne av en lærebedrift som har flere avdelinger, er det fylkeskommunen der den aktuelle avdelingen ligger og har adresse som skal godkjenne lærebedriften. Dette står i opplæringsforskriften § 6-13.
Når lærebedriften er godkjent, kan den velge å inngå avtale med et samarbeidsorgan om at de kan inngå kontrakt om opplæring på vegne av dem.
Hvordan er ansvarsforholdet mellom samarbeidsorgan, lærebedrift og fylkeskommunen?
Fylkeskommunen har det overordnede ansvaret for videregående opplæring. Dette gjelder også når lærlinger får opplæring i bedrift. Når en lærebedrift har inngått kontrakt om opplæring, og denne er godkjent av fylkeskommunen, er det lærebedriften som har ansvaret for opplæringen av lærlingen. Dette står i opplæringsloven § 7-2.
Det at et samarbeidsorgan kan inngå kontrakt på vegne av en lærebedrift, rokker ikke ved lovens krav om at opplæringen skal skje i en godkjent lærebedrift. Dette innebærer at kravene i opplæringsforskriften § 6-13 om godkjenning av lærebedrifter skal følges.
Fylkeskommunen og samarbeidsorgan for lærebedrifter kan også avtale at samarbeidsorganet skal utføre oppgaver for fylkeskommunen. Det kan eksempelvis avtales at samarbeidsorganet skal bistå med administrative oppgaver knyttet til oppfølging av lærlinger. Fylkeskommunen vil fortsatt ha det juridiske ansvaret. Dette står i opplæringsloven § 28-2.
Rapportering og tilbaketrekking av godkjenning
Samarbeidsorgan for lærebedrifter må rapportere til fylkeskommunen om hvilke lærebedrifter de har avtale med. De må også gi fylkeskommunen den informasjonen den ber om, slik at fylkeskommunen kan vurdere om de kan godkjennes, og om godkjenningen de har kan videreføres.
Det er ikke gitt begrensninger i forskriften på godkjenningens lengde. Fylkeskommunen kan trekke tilbake godkjenningen dersom samarbeidsorganet ikke lenger fyller vilkårene i forskriften. Dette står i opplæringsforskriften § 6-19.